Παρουσίαση βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε: «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, Εκτόπιση, Επιστροφή.Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940»

ti dekaetia tou 1940 zrddkf62t4mqa7bgo4xuef

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το βιβλίο της Ρίκας Μπενβενίστε «Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, Εκτόπιση, Επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Η βιβλιοπαρουσίαση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 20:00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, (Εθνικής Αμύνης 27.

Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι:
Έφη Αβδελά, ιστορικός, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Γρηγόρης Αμπατζόγλου, ψυχίατρος, καθηγητής στο ΑΠΘ
Γιώργος Μαργαρίτης, ιστορικός, καθηγητής στο ΑΠΘ
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τη Ρίκα Μπενβενίστε:
Η Ρίκα Μπενβενίστε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και έκανε το διδακτορικό της στη μεσαιωνική ιστορία στη Σορβόννη (Ρaris, Ρantheon-Sorbonne).
Δίδαξε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Μεσαιωνικής Ευρώπης στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μελέτες της για τα δικαστικά αρχεία της μεσαιωνικής Γαλλίας, την ιστορική ανθρωπολογία και τις σχέσεις εβραίων και χριστιανών στη μεσαιωνική Δύση έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η εβραϊκή ιστοριογραφία και η ιστορία του Ολοκαυτώματος.