ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν τρία γειτονικά βασίλεια, το καθένα μ’ ένα υπέροχο κάστρο. Τα βασίλεια αυτά τα κυβερνούσαν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Ο ένας βασιλιάς ήταν ένας ακόλαστος, ο άλλος γοητεύεται απ’ ένα παράξενο ζώο, ενώ μία από τις βασίλισσες θέλει με κάθε τρόπο να αποκτήσει ένα παιδί.

Μάγοι και νεράιδες, τρομακτικά τέρατα, δράκοι και ξωτικά, ακροβάτες και εταίρες είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της διασκευής των ιστοριών του ναπολιτάνου συγγραφέα και ποιητή Giambattista Basile /Τζιανμπατίστα Μπαζίλ.

Ζήλια, ερωτικός πόθος, φθόνος, εγωισμός βρίσκονται στο κέντρο των παραμυθιών. Οι ήρωες σημαδεύονται από τα πάθη και τα ελαττώματα τους και πληρώνουν ένα ακριβό τίμημα: αυτό εξάλλου είναι και το δίδαγμα της κάθε ιστορίας. Αυτές τις ιστορίες ο σκηνοθέτης της αποδίδει με μια διάθεση ακραία: ως μια σύγχρονη μπαρόκ ιστορία τρόμου. Η λαμπρότητα των χρωμάτων, οι εντάσεις στην αφήγηση αλλά και μια σκοτεινή αίσθηση του χιούμορ είναι κεντρικά στοιχεία της αισθητικής της ταινίας. Το θεαματικό στοιχείο είναι κεντρικό στη σκηνοθετική οπτική: η ταινία ομοιάζει ως ένα μια ευρωπαϊκή εκδοχή ενός καλοκαιρινού χολιγουντιανού blockbuster.

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε

Ηθοποιοί: Σάλμα Χάγιεκ, Βενσάν Κασέλ, Τόμπι Τζόουνς, Σίρλει Χέντελσον, Τζον Σι Ράιλι

Plateia Odeon: 19.20

Village Cosmos: 18.50