Έκθεση και δωρεάν ξεναγήσεις στην Άνω Πόλη από το Mediterranean Cosmos

Στο πλαίσιο της προσέγγισης της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, το Mediterranean Cosmos παρουσιάζει την έκθεση «Η Άλλη Πόλη» και σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσετε τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης.

Μέσα από τέσσερις μοναδικές δωρεάν ξεναγήσεις, το Mediterranean Cosmos δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να εξερευνήσουν από κοντά εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τα κτίσματα βαλκανικής αρχιτεκτονικής, τις πλατείες, τις βρύσες, τους βυζαντινούς ναούς και τους τεκέδες, και να περιηγηθούν στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια που συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της περιοχής της Άνω Πόλης.

* Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δωρεάν ξεναγήσεις, απευθυνθείτε στο Γραφείο Πληροφοριών του εμπορικού κέντρου ή καλέστε στο 2310 489 571.

Ακόμη, οι επισκέπτες του Mediterranean Cosmos θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες που έδωσαν στην Άνω Πόλη τη σημερινή της μορφή, μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση στην Μπλε Πλατεία του εμπορικού κέντρου (επίπεδο 1).

Η «Άλλη Πόλη» με δύο λόγια:
Μικρά πλακόστρωτα στενά, που συχνά οδηγούν σε αδιέξοδο, παραδοσιακά σπίτια με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και χρώματα, πέτρινα σκαλιά, πολλές μικρές πλατείες που διατηρούν ακόμα το ανθρώπινο πρόσωπό τους, οι μικροί ναοί με τους κήπους, οι τεκέδες που γέννησαν θρύλους ζωντανούς ως τις μέρες μας, τα τείχη ως αντίπαλο δέος, αυλές και κήποι και παραδοσιακά μαγαζιά με αρώματα άλλης εποχής. Γειτονιές μουσουλμάνων, χριστιανών, εβραίων και προσφύγων, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέθηκαν με αυτήν την πόλη… Όλοι άφησαν τα ίχνη τους σε μία από τις πιο όμορφες μέχρι σήμερα περιοχές που δε θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη πόλη. Αν δεν έχεις χαθεί στους δρόμους της Άνω Πόλης, δεν μπορείς να πεις ότι την ξέρεις…

Ημερομηνίες και ώρες ξεναγήσεων:
Δευτέρα 14/9 19.00-21.30
Τετάρτη 16/9 19.00-21.30
Δευτέρα 21/9 19.00-21.30
Τετάρτη 23/9 19.00-21.30

Αφετηρία διαδρομής: Πύργος του Τριγωνίου στα Κάστρα https://goo.gl/9LVOnj

Τέρμα διαδρομής: Πλατεία Κουλέ Καφέ (Πλατεία Ρομφέη) https://goo.gl/smNGVA

Η επιμέλεια του υλικού της έκθεσης και οι ξεναγήσεις υλοποιούνται από την ομάδα dot2dot (www.dot2dot.gr), ενώ το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.