Ελευθερία Τέτουλα (ηθοποιός)
Πρωταγωνιστεί στην παράσταση του έργου του Γιώργου Χατζόπουλου «Βγερού γλυκά φανού» μαζί με την Μελίνα Αποστολίδου που ανεβαίνει από το Θέατρο του Θερμαϊκού με την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου στο Θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κορίνας Βασιλειάδου. Η Ελευθερία Τέτουλα μίλησε στον Σωτήρη Ζήκο.
Ποια είναι η υπόθεση και τα πρόσωπα του έργου; Το «Βγερού γλυκά φανού» είναι ένα έργο για τρεις γυναίκες. Η μία, είναι η Βγερού, η οποία έρχεται από τον 19ο αιώνα και μας αφηγείται πως επέζησε από τη σφαγή της Χίου το 1822, πως έζησε ως δούλα στη Σμύρνη και πως επέστρεψε μετά από χρόνια στη Χίο. Η άλλη ειναι η Αγγελική, ζει στο σήμερα και μας αφηγείται το προσωπικό της δράμα, έτσι όπως μια ελληνίδα γυναίκα γύρω στα πενήντα, καταλαβαίνει το δράμα. Η τρίτη είναι η κόρη της, η Ανθή, δεν την βλέπουμε ποτέ στην παράσταση, την ακούμε όμως, και αυτή είναι ουσιαστικά ο αποδέκτης και των δύο ιστοριών, που αν και στην αρχή φαίνονται διαφορετικές στο τέλος γίνονται μία ιστορία, ένας λόγος, μία αλήθεια.
Ποια είναι αυτή η αλήθεια; Για μένα; Ότι ο άνθρωπος μπορεί παρόλες τις δυσκολίες, την αγριότητα της πραγματικότητας, να βρίσκει τη δύναμη να στέκεται όρθιος ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.
Εσύ ποιον ρόλο ερμηνεύεις και πώς είναι σαν χαρακτήρας; Αυτό το κατάφερε η Βγερού, το ρόλο της οποίας ερμηνεύω, παρόλο που γίνεται μάρτυρας μίας σφαγής, παρόλο που μέσα σε λίγες μέρες χάνει όλη της την οικογένεια, και γίνεται και ίδια θύμα της ανθρώπινης βιαιότητας σε πολύ νεαρή ηλικία. Η Βγερού έχει την ανεμελιά μιας δεκαεξάχρονης, τη σοφία μίας ενενηντάχρονης και το χαρακτήρα μιας… “Χιώτισσας”. Οι Χιώτισσες, γενικά οι Χιώτες, είναι άνθρωποι ήπιοι, καλοσυνάτοι με χιούμορ και μία ελαφράδα για τη ζωή. Γι’ αυτό και η φράση της Βγερούς που την χαρακτηρίζει και είναι ενδεικτική της χιώτικης ιδιοσυγκρασίας, που αν και δεν υπάρχει στην παράσταση την διατρέχει ωστόσο είναι: «Δεν ζητάω εκδίκηση. Μνήμη ζητάω πικρή σαν πικραμύγδαλο. Να την εβάζεις στο στόμα κάθε πρωί για να θυμάσαι πόσο γλυκιά κι όμορφη είναι η ζωή».
Πώς είναι σαν χαρακτήρας το άλλο πρόσωπο επί σκηνής; Ο ρόλος της Αγγελικής που τον ερμηνεύει η Μελίνα Αποστολίδου αφορά μια γυναίκα του σήμερα που αν και χειραφετημένη , εργαζόμενη, με παιδιά και μια κατα κάποιο τρόπο τακτοποιημένη ζωή καταρρέει.
Τι σημαίνει «Βγερού»; Το όνομα Βγερού βγαίνει από το Βέρα που στα λατινικά σημαίνει αληθινή. Στη Χίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα…
Ποιο νομίζεις ότι είναι το θέμα το έργου που το κάνει ενδιαφέρον και για το σημερινό κοινό; Πάντα μου άρεσαν τα έργα που εμπλέκανε το παρελθόν με το μέλλον και το παρόν. Η παράστασή μας το έχει αυτό. Ακόμη κι εγώ που είμαι μέσα σ αυτο υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι οτι η Βγερού είναι άχρονη, μια φωνή από το μέλλον κι άλλοτε από το παρελθον. Είναι κάτι μαγικό!
Τέλος θέλω να αναφέρω τη σκηνοθέτη μας Κορίνα Βασιλειάδου που στις πρόβες αιωρείται σα ξωτικό επάνω στη σκηνή σιγοψιθυρίζοντας οδηγίες , τον χορογράφο μας Κωνσταντίνο Κατσαμάκη που στις πρόβες μας έλεγε «οδηγός είναι ο πόνος! καταλαβαίνεται είμαι γεμάτη μελανιές!» Και τη Κέλλυ Εφραιμίδου που γύρισε όλη τη Χαλκιδική για να μας φέρει το σκηνικό που είχε οραματιστεί!
«Βγερού γλυκά Φανού» στο Θέατρο Αυλαία
για 5 παραστάσεις
Τετάρτη 1 – Κυριακή 5 Απριλίου