Αποκριάτικο ξεφάντωμα την Τσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο χρώμα στην Καλαμαριά την Τσικνοπέμπτη, η Καλαμαριά με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού αλλάζει πρόσωπο, καθώς ο χώρος θα μετατραπεί σε ένα αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση.

Ο Δήμος πιστός στην παράδοση και στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης ετοιμάζει και φέτος μια ξεχωριστή βραδιά χαράς, κεφιού και αποκριάτικου γλεντιού την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 με τον τίτλο «Τσικνίζουμε παρέα».

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα και αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις καθώς πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. Στόχος να φέρει σε επαφή τους νέους της πόλης με παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους δημότες να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα.
Συγκεκριμένα, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) από τις 7.30 το βράδυ θα αρχίσει το γλέντι με σουβλάκια, κρασί και λουκούμια, ενώ στην εξέδρα που έχει ήδη στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το Γαϊτανάκι, Γενίτσαροι και Μπούλες το έθιμο της Καμήλας και του Χάσκα (παιδικό παιχνίδι), το ΄Εθιμο του Μπέη και Αποκριάτικα τραγούδια Μυτιλήνης.
Παράλληλα τα παραδοσιακά συγκροτήματα τα Χάλκινα Μακεδονίας, η Θρακιώτικη Κομπανία η Ποντιακή Κομπανία, και οι Ζουρνάδες Νάουσας σε συνεργασία με τον Χορευτικό ΄Ομιλο Θεσσαλονίκης φιλοδοξούν να ξεσηκώσουν όλους όσους θα παραβρεθούν και να τους παρασύρουν στο χορό και το τραγούδι.

Παρόμοιο γλέντι θα αρχίσει την ίδια ώρα και στον αύλειο χώρο του 4ου και του 5ου Λυκείου Καλαμαριάς (Μ. Αλεξάνδρου & Ανατολικής Θράκης -συνοικισμός Ν. Βότση) με την Παραδοσιακή κομπανία (ο Ι. Κουσουλάκης, στο βιολί και στο κορνέτο , η Ρία Ελληνίδου στο τραγούδι, ο Π. Ελληνίδης στο κλαρίνο, ο Ι. Κουτσάκης στα κρουστά, και ο Γ. Νταβλιάκος στο ακορντεόν και στη γκάϊντα) και την Ποντιακή Ορχήστρα ( ο Μπ. Κυρμανίδης στη λύρα, ο Κ. Τσιτσεκίδης στο νατούλι και ο Κ. Καλούσης στο τραγούδι) . Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί» θα αναβιώσει τους Φανούς της Κοζάνης. Το ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης συνδιοργανώνεται με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύαρχος Βότσης», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Συνοικισμού Βότση «Οι Μίθριοι» καθώς επίσης και με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κηφισιάς-Βότση.