«Η Λίμνη των Κύκνων» από τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης

7023 i limni ton kyknon

Τα θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν με την αγαπημένη Λίμνη των Κύκνων, το αριστούργημα του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, σε χορογραφία του σπουδαίου Konstantin Rassadin.

Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, μετά από τις συχνές επισκέψεις τους στην Ελλάδα που είναι πάντοτε sold out, πλέον συγκαταλέγονται στους πιο προσφιλείς καλλιτέχνες του ελληνικού κοινού. Την τελευταία δεκαετία, περισσότεροιαπό200000 έλληνες θεατές έχουν λατρέψει το υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό θέαμα, που συνδυάζει πανάξια δύο μεγάλες ρωσικές παραδόσεις: τον κλασικό χορό και το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Φέτος, τα Μπαλέτα προσφέρουν στο αφοσιωμένο κοινό τους μια από τις πιο υπέροχες ιστορίες αγάπης, ένα από τα κορυφαία μπαλέτα του Τσαϊκόφσκι, τη Λίμνη των Κύκνων. Η τραγική μοίρα της πριγκίπισσας Οντέτ, ο έρωτάς της με τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ και οι ραδιουργίες του βαρόνου Ρόθμπαρτ γίνονται ένα φαντασμαγορικό παραμύθι πάνω στον πάγο. Υπό την εμπνευσμένη διεύθυνση του Ρασάντιν, οι χορευτές των Μπαλέτων –οι καλύτεροι χορευτές του καλλιτεχνικού πατινάζ στον κόσμο– χαρίζουν απλόχερα στους θεατές μαγεία, φινέτσα, χρώματα και, πάνω απ’ όλα, μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη βαθιά, πλούσια συναισθήματα.

Μη χάσετε τη Λίμνη των Κύκνων, την πιο θριαμβευτική συνάντηση χορευτικής δεξιοτεχνίας, αρμονίας και ανυπέρβλητης μουσικής από τις 11 έως τις 15 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης:

Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St. Petersburg State Ice Ballet) ιδρύθηκαν το 1967 κι έγιναν παγκοσμίως γνωστά, καθώς συνδύασαν για πρώτη φορά το κλασικό μπαλέτο με το καλλιτεχνικό πατινάζ, προτείνοντας στο κοινό μια νέα μορφή χορού. Το κύρος των Μπαλέτων έχει πια εδραιωθεί διεθνώς, αφού έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς κι έχουν δώσει περισσότερες από 8000 παραστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα Μπαλέτα χρωστούν τη μεγάλη φήμη τους στον χορογράφο Konstantin Rassadin, ο οποίος ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής το 1980. Ο Konstantin Rassadinήταν για 23 χρόνια Κορυφαίος Χορευτής στο Θέατρο Μαρίνσκι (πρ. Κίρωφ) έχει χορέψει μαζί με την Μακάροβα, τον Νουρέγιεφ και τον Μπαρίσνικοφ. Σημαντική είναι, επίσης, και η συμβολή του Μουσικού Διευθυντή LeoKorkhin, ο οποίος είναι εξέχων Μαέστρος των μεγαλύτερων ορχηστρών της Ρωσίας, ανάμεσα τους και της φημισμένης Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης.
Σήμερα τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 χορευτές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα του καλλιτεχνικού πατινάζ, όπως οι Olga Kuvashova, Elena Komarova, Pavel Ivanov, Alexei Pogodinκ.ά. Τα Μπαλέτα έχουν επίσης συνεργαστεί με κορυφαίους αθλητές του πατινάζ –Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης– όπως οι Ludmila Beloussova, Oleg Protopopov, Alexei Ulanov και Ludmila Smirnova.

7023 i limni ton kyknonKonstantin Rassadin: ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης

Ο Konstantin Rassadinσπούδασε χορό στο Κονσερβατουάρ της Αγίας Πετρούπολης και στην περίφημη Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου, στη σχολή της Βαγκάνοβα. Για 23 χρόνια είχε τον τίτλο του κορυφαίου χορευτή του Μπαλέτου Μαρίνσκι, ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία περισσότερους από 24 πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έχει συναντηθεί επί σκηνής με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χορού, όπως οι Natalia Dudinskaya, Alla Shelest, Alla Osipenkoκαι Natalia Makarova, καθώς και με τους χορευτές Rudolf Nureyev, Konstantin Sergeev και Mikhail Baryshnikov. Επίσης, συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα του κλασικού μπαλέτου, όπως ο Yuri Grigorovichκαι ο Leonid Yakobson.
Από το 1980 που διευθύνει τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης, ο Rassadin ακολουθεί πιστά την παράδοση των κλασικών χορογραφιών του Θεάτρου Κίροφ (σήμερα Μαρίνσκι) και τις αναδεικνύει μέσα από τη μαγευτική τεχνική του πατινάζ, χορογραφώντας, μεταξύ άλλων,  τα έργα Ρομαντικό Ποίημα, Καρυοθραύστης, Ωραία Κοιμωμένη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και Σταχτοπούτα – και βέβαια τη Λίμνη των Κύκνων.

Η πλοκή της Λίμνης των Κύκνων:

Πρώτη πράξη:
Στον πύργο του, ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ γιορτάζει τα εικοστά πρώτα γενέθλιά του μαζί με τους φίλους του. Η μητέρα του καταφτάνει και του υπενθυμίζει ότι την επόμενη μέρα πρέπει να διαλέξει μια νύφη ανάμεσα στις κοπέλες που έχουν προσκληθεί στον βραδινό χορό. Η μητέρα φεύγει και η γιορτή συνεχίζεται, όμως ο Ζίγκφριντ στέκει παράμερα μελαγχολικός. Από το παράθυρο βλέπει ένα σμήνος από λευκούς κύκνους να πετούν στον ουρανό, και τότε αποφασίζει να εγκαταλείψει τους φίλους του και να κυνηγήσει τους κύκνους.
Δεύτερη πράξη:
Κοντά στον πύργο, στην όχθη μιας λίμνης λουσμένης από το σεληνόφως, εμφανίζεται ένα σμήνος από νεαρούς κύκνους. Ο πρίγκιπας έχει ήδη βάλει σημάδι με το τόξο του, όταν η Βασίλισσα των Κύκνων τού παρουσιάζεται και του λέει ότι είναι η πριγκίπισσα Οντέτ, την οποία μεταμόρφωσε σε κύκνο –όπως και τις συνοδούς της– ο βαρόνος Ρόθμπαρτ. Ο μόνος τρόπος, συνεχίζει η πριγκίπισσα, για να ελευθερωθεί από τα μάγια, είναι να της ορκιστεί κάποιος αιώνια αγάπη. Ο Ζίγκφριντ, ακούγοντας τα λόγια της, την ερωτεύεται βαθιά, της ορκίζεται ότι την αγαπά και την καλεί στο χορό. Ύστερα χαράζει η αυγή και οι κοπέλες-συνοδοί μεταμορφώνονται πάλι σε κύκνους.
Τρίτη πράξη:
Στο χορό, έξι νεαρές κοπέλες πλησιάζουν τον πρίγκιπα κι εκείνος χορεύει μαζί τους. Έπειτα φτάνει ένας άγνωστος, ο βαρόνος Ρόθμπαρτ, και η κόρη του, η Οντίλ – η μοχθηρή σωσίας της Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ την περιεργάζεται για λίγο και συμπεραίνει ότι έχει μπροστά του την Οντέτ, την αγαπημένη του. Έτσι, χορεύει μαζί της και αναγγέλλει δημόσια το γάμο τους. Ο Ρόθμπαρτ και η κόρη του φεύγουν με θριαμβευτικό ύφος. Τότε ο Ζίγκφριντ βλέπει για μια στιγμή στο παράθυρο το λευκό πνεύμα της Οντέτ και τρέχει κατά τη λίμνη.
Τέταρτη πράξη:
Στη λίμνη, οι κύκνοι χορεύουν ένα λυπητερό χορό, καθώς περιμένουν την Οντέτ. Όταν η Οντέτ φτάνει, σωριάζεται στο έδαφος ανάμεσα στις συνοδούς της. Ο Ζίγκφριντ τη βρίσκει και τη σηκώνει τρυφερά• η Οντέτ είναι ετοιμοθάνατη. Ο Ζίγκφριντ παίρνει το στέμμα της και το πετά στη λίμνη, η οποία ανυψώνει τη στάθμη της και σκεπάζει τους δύο ερωτευμένους. Τα πνεύματα τους πετούν κατά τον ουρανό πάνω από την υδάτινη επιφάνεια, που ησυχάζει και πάλι.

7023 i limni ton kyknon

Ο διεθνής και ελληνικός Τύπος για τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης:

«Ένας μαγικός συνδυασμός μπαλέτου και καλλιτεχνικού πατινάζ».
METROPOLITAN

«Οι παραστάσεις θα σας θυμίσουν τις μεγάλες στιγμές των Ρωσικών Μπαλέτων, με πλούσια κοστούμια και έξοχες χορογραφίες».
AMERICAN SKATING WORLD

«Οι χορευτές-ταλέντα του κλασικού μπαλέτου και του καλλιτεχνικού πατινάζ, προσδίδουνμια θεϊκή και δυναμική αύρα στην παράσταση…»
LINCOLN JOURNAL STAR

«Μια εντυπωσιακή παράσταση μπαλέτου στον πάγο, ερμηνευμένη από τους καταπληκτικούς χορευτέςτου Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης. Μια οπτική και μουσική προσφορά στο έργο τουΤσαϊκόφσκι».
THE NEW YORK TIMES

«Μια εντυπωσιακή απόδοση του γνωστού παραμυθιού στον πάγο από τα μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης».
IRISH EXAMINER

«Εντυπωσιακά κοστούμια και εξαιρετικοί φωτισμοί εμπλουτίζουν το κλασικό αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, ενώ οι χορευτές-πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ ξεδιπλώνουν το παραμύθι του έρωτα στην ειδική παγοπίστα».
ΤΟ ΒΗΜΑ

«Η ανεπανάληπτη αρμονία κινήσεων, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία του καλλιτεχνικού πατινάζ, άφησαν εποχή τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

«Η παράσταση ήταν εντυπωσιακή, οι χορευτές κινούνταν επάνω στον πάγο με εκπληκτική άνεση προσφέροντας ένα θέαμα χάρμα οφθαλμών. Αυτό που συνέβη στο τέλος της παράστασης, ελάχιστες φορές το έχω συναντήσει. Το κοινό επί 15 λεπτά χειροκροτούσε θερμά τους χορευτές-αθλητές!»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης μάγεψαν το κοινό στην παγωμένη πίστα, εισπράττοντας τον ενθουσιασμό των 4000 θεατών που παρακολούθησαν την πρεμιέρα».
ΤΑ ΝΕΑ

Μπαλέτο στον Πάγο
PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY
«Η Λίμνη των Κύκνων» από τα Θρυλικά Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης.
Όταν το κλασσικό μπαλέτο συναντά το καλλιτεχνικό πατινάζ
11 – 15 Μαρτίου 2015
Στο «Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» (ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1)
Τηλ. 2310 895800

Τετάρτη 11 – Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στις 20.30
Σάββατο 14 Μαρτίου στις 17:00 και στις 20:30
Κυριακή  15 Μαρτίου 2015 στις 17:00 και στις 20.30 (extra παράσταση)

Τιμές εισιτηρίων: TE 11/3 & ΠE 12/3: 30€, 24€, 18€, 12€, 10€
ΠΑ 13/3 – ΣΑ 14/3 – KY 15/3: 40€ (30€*), 32€ (24€*), 24€ (18€*), 16€ (12€*), 10€
* Τιμές μαθητικών, φοιτητικών, κατόχων κάρτας ανεργίας