Βιοποικιλότητα από τον ωκεανό έως τις πόλεις: Διάλεξη του Gilles Boeuf στο ΝΟΗΣΙΣ

Την ομιλία με θέμα «Βιοποικιλότητα από τον ωκεανό έως τις πόλεις» θα παρουσιάσει μπροστά στο κοινό της πόλης ο Gilles Boeuf, Πρόεδρος του Γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Επισκέπτης καθηγητής του Collège de France (έδρα « Αειφόρος Ανάπτυξη-Περιβάλλον-Ενέργεια και Κοινωνία»), προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και το Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30 στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλ. 2310 483000). Η ομιλία του κ. Boeuf θα πραγματοποιηθεί στα Γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κος Christophe Le Rigoleur, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, ενώ την εισαγωγική ομιλία με θέμα “Ζωή: Η έννοια του διαφορετικού” θα πραγματοποιηήσει ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ.


Η βιοποικιλότητα…
… δεν είναι απλώς ένας κατάλογος ή μια απογραφή των ειδών. Είναι ουσιαστικά το σύνολο των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι έμβιοι οργανισμοί μεταξύ τους και με το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Πρόκειται για το ζωντανό κομμάτι της φύσης. Όντας μέρος του ωκεανού, πριν από 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια, η Ζωή βγήκε από τον ωκεανό και έπειτα από 450 εκατομμύρια χρόνια άρχισε το ταξίδι της για την κατάκτηση των ηπείρων. Σήμερα, η Ζωή εξελίσσεται μέσα από τον Άνθρωπο και μέσα από τη βιοποικιλότητα που τον περικλείει στις πόλεις.


Ο Gilles Boeuf…
… είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie – Paris 6. Πραγματοποιεί τις έρευνές του στον τομέα της «Ενοποιητικής Βιολογίας των θαλασσίων οργανισμών» στο Ωκεανολογικό Ινστιτούτο Arago των Ανατολικών Πυρηναίων. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Collège de France [Κολέγιο της Γαλλίας], όπου κατέχει την έδρα «Βιώσιμη ανάπτυξη-Περιβάλλον, Ενέργεια και Κοινωνία». Είναι ακόμη Πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Eργάστηκε επί μία εικοσαετία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκμετάλλευσης Θαλασσίων Υδάτων. Διετέλεσε Διευθυντής του Ωκεανολογικού Παρατηρητηρίου Banyuls και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Πρότυπα Κυτταρικής και Εξελικτικής Βιολογίας) της Γαλλίας. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών.
Ο Gilles Boeuf κατέχει ακόμη σημαντικές θέσεις σε επιστημονικούς οργανισμούς και ιδρύματα της Γαλλίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές σε πάνω από 40 χώρες. Έχει εξειδικευτεί στην περιβαλλοντική φυσιολογία και τη βιοποικιλότητα εστιάζοντας επί μακρόν το ενδιαφέρον του στη μετανάστευση των σολομοειδών και τους ποικίλους προσαρμοστικούς και εξελικτικούς μηχανισμούς των ζώων, τους οποίους μελετά υπό το πρίσμα της πειραματικής φυσιολογίας και της ενδοκρινολογίας. Προσκαλείται συχνά ως εισηγητής σε συνέδρια που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο (το 2013 συμμετείχε σε περισσότερα από 80 συνέδρια) με θέμα τους ωκεανούς, τη βιοποικιλότητα στο ξηρό και θαλάσσιο περιβάλλον, τον ρόλο των υδάτων και των θαλασσίων πόρων στη ζωή, την προσαρμοστικότητα των οικοσυστημάτων στο περιβάλλον, τη βιολογική βάση των υδατοκαλλιεργειών, κ.ά.
Το 2010, υπήρξε ένας από τους πλέον δραστήριους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του «Διεθνούς έτους βιοποικιλότητας» με πάνω από 60 διαλέξεις και εισηγήσεις. Είναι συντάκτης περισσότερων από 400 επιστημονικών δημοσιεύσεων στη Γαλλία και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση. Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό του απένειμε το 2013 το Μέγα Μετάλλιο «Αλβέρτος Α΄» για το σύνολο της επιστημονικής του προσφοράς στην ωκεανογραφική έρευνα. Ο Ζιλ Μπεφ είναι μέλος της Γαλλικής Επιτροπής για την Unesco.

Το Collège de France, δημόσιο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποτελεί έναν μοναδικό γαλλικό θεσμό που δεν έχει αντίστοιχό του σε άλλες χώρες. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το περίφημο αυτό ίδρυμα έχει έναν διπλό προσανατολισμό, την έρευνα και τη διδασκαλία. Συγκεντρώνει μια ομάδα επίλεκτων (γάλλων και ξένων) καθηγητών που έχουν διακριθεί με τη σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία των ερευνών τους σε διάφορες επιστήμες, από τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και την ιατρική, τη φιλοσοφία και τη φιλολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και την οικονομία, την προϊστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία, τη γλωσσολογία έως τη μελέτη των μεγάλων πολιτισμών.
http://www.college-de-france.fr

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ και το Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ.