BAiLdSA

Μία φρέσκια μπάντα του δρόμου, που ξεσηκώνει την πόλη, και όχι μόνο, προσέχοντας τις μουσικές που γράφει και προτείνει, «μαγειρεύοντας» με δόσεις από indie, alternative και stoner, rock, ska – punk και reggae. Οι BAiLdSA μίλησαν στον Χρήστο Μιχαλέρη.

Πώς προέκυψε, δημιουργήθηκε η μπάντα; Οι BAiLdSA εμφανίστηκαν live πρώτη φορά το 2008. Τότε με ακουστικό set-up, σαν μπάντα δρόμου, ψάχνοντας το πάντρεμα των βαλκανικών ήχων με διαφορετικά μουσικά ρεύματα, ska, reggae, rock. Καθαρή αγάπη για τη μουσική και την διαδρομή που σου ανοίγει. Το όνομα προκύπτει από την τουρκικής προέλευσης λέξη bayılmak = λιποθυμώ), το οποίο χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα Βαλκάνια και με παρεμφερείς σημασίες όπως αγανάκτησα, μπούχτισα κ.λ.π. Εκτός από την ηχητική του απόλαυση είναι και παμβαλκανικό! Το συγκρότημα εξελίχθηκε σταδιακά αλλάζοντας μέλη στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας αφοσιωμένος πυρήνας,  ο ήχος έγινε ηλεκτρικός, η μουσική μπολιάστηκε από νέα στοιχεία dub, punk, indie, post – rock, stoner και οι πρώτες ιδέες γίνονται τραγούδια. Το 2011 ηχογραφείται ο πρώτος δίσκος «United States of Balkans» (U.S.B.). Ο ήχος έχει πάρει μια συγκεκριμένη, ιδιαίτερη μορφή και η ενέργεια στα live είναι εκρηκτική. Ακολουθούν πολλά χιλιόμετρα με περισσότερες από 200 εμφανίσεις σε Ελλάδα, Τουρκία, F.Y.R.O.M., Βουλγαρία και Αλβανία. To 2014 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «zVaRnA» με παραγωγό τον Νικόδημο Τριαρίδη. Το άλμπουμ αποτελείται από περισσότερο πολυποίκιλα στοιχεία τα οποία χρωματίζουν τον balkan ska ήχο με πιο θολά indie ηχοτοπία. Το νέο άλμπουμ γέρνει προς έναν πιο ωμό, punk rock – alternative ήχο, ενώ διατηρεί το ηχητικό στίγμα του συγκροτήματος. Η σημερινή σύνθεση των BAiLdSA: Θάνος Γκουντάνος – κιθάρα, φωνή, Γιάννης Βαμβακάς – ακορντεόν, φωνή, Δημήτρης Χαυλίδης – τρομπέτα, Πασχάλης Καρβουνάρης – τρομπέτα, Γιάννης Ιωαννίδης – μπάσο, Γιάννης Γκουντάνος – τύμπανα, Κρίτων Κιουρτσής – ηχοληψία.

Εν μέσω της γενικότερης σημερινής ευκολίας που ηχογραφείται πλέον η μουσική, και των εκατοντάδων νέων σχημάτων, που κάθε μέρα δημιουργούνται, τι έκανε τους Baildsa και τις μουσικές τους, να ξεχωρίσουν; Η ευκολία που ηχογραφείται πλέον η μουσική δεν σημαίνει απαραίτητα και ποιότητα. Αν κάποιος ξεχωρίζει τους BAiLdSA για κάτι, θεωρώ πως έχει να κάνει με την παραγωγή και των δύο δίσκων, αποτέλεσμα συνειδητής επένδυσης σε κάτι το οποίο αποτυπώνεται στον χρόνο, και με τον συμπαγή ήχο και την ενέργεια των live, που προκύπτει από την δουλειά που κάνουμε στις πρόβες.

Πώς προσεγγίζετε ενορχηστρωτικά, τις μουσικές που επιλέγετε; Πώς “μοιράζετε” την μελωδία σας, μέσα σε πολλά και ετερόκλητων, ίσως,  ήχων, όργανα, από κλασικά έως και παραδοσιακά, που χρησιμοποιείτε; Όπως και στη μαγειρική. Έχουμε στα χέρια μας διαστημικά μπαχάρια, μαγειρεύουμε δοκιμάζοντας τι θα ταίριαζε καλύτερα, ανακατεύουμε γούστα, ιδέες, βάλε λίγο ακόμα τρομπέτα, τρίψε λίγο ακορντεόν, χαμήλωσε λίγο την κιθάρα… Άλλες φορές μπορεί να φέρει κάποιος και έτοιμη συνταγή, δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε και καλή όρεξη.

Ποια είναι η σημαντικότερη μουσική δυσκολία που αντιμετωπίζετε; Η μουσική δυσκολία με κάποιον τρόπο πάντα αντιμετωπίζεται και γι’ αυτό δεν αφήνει και μνήμες για να θυμηθώ. Η μουσική στο στούντιο ή στις συναυλίες είναι το πιο ωραίο μέρος της δουλειάς που κάνουμε. Συνήθως τα περιφερειακά δημιουργούν δυσκολίες. Κυνηγάμε το όνειρό μας και για ένα συγκρότημα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολο ζήτημα.

Η Balkan μουσική με όλα τα ρεύματα της, έχει να δώσει ακόμα νέα πράγματα; Τα Βαλκάνια βράζουν από νέα συγκροτήματα που διαρκώς εξελίσσονται. Η Balkan μουσική έχει τόσα διαφορετικά ηχοχρώματα.  Αν τα περάσεις μέσα από ένα αισθητικό πρίσμα μπορούν να προκύψουν ατέλειωτα νέα πράγματα και αυτό να είναι μόνο η αφετηρία. Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται, η μουσική δεν σταματά. 

Πώς ήρθε η συμμετοχή σας, το άνοιγμα της συναυλίας του Manu Chao στη Θεσσαλονίκη; Είχαμε την χαρά να ανοίξουμε την συναυλία του Manu στα Σκόπια τον Σεπτέμβρη του 2013. Μια κοινή μας φίλη του έστειλε να ακούσει και να δει, και έτσι ξεκίνησε η επαφή. Ήταν καταπληκτική η όλη εμπειρία! Ο Manu Chao είναι «μπαμπάς» πολλών συγκροτημάτων, έχει δημιουργηθεί σχολή, είναι δραστικά-ενεργός πολιτικά και κοινωνικά όπου βρεθεί, και παραμένει απλός και ταπεινός αντί – σταρ. Για την συναυλία της Θεσσαλονίκης τον Ιούνη που μας πέρασε δεν έχει λόγια… τιμή μας που μας διάλεξαν στην πόλη μας. Είχε περισσότερο από 40.000 κόσμο και ήταν συγκλονιστικό! Πραγματικό ντελίριο η στιγμή που μας ανέβασε στη σκηνή μαζί του.

Τα όνειρα σας έως που φτάνουν; Ονειρευόμαστε να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε.

Αν και είναι υποθετική η ερώτηση, αν μεγαλώνατε μουσικά σε εποχή που υπήρχε δισκογραφία και οικονομική απολαβή από αυτή, θα επιλέγατε να διανέμετε δωρεάν τη μουσική σας; Είναι πρωταρχική επιλογή ότι η μουσική μας θα διανέμεται δωρεάν μέσω του internet. Πιστεύουμε στην ελεύθερη διάδοση της μουσικής. Και τα δύο άλμπουμ μας διατίθενται στο www.baildsa.com. Υπάρχει άμεση επαφή με τον κοινό και η δυνατότητα υποστήριξης μέσω donation ή αγοράς του CD χωρίς μεσάζοντες. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε να δισκογραφούμε.  Βέβαια, ζούμε στη εποχή του internet. Υπήρξαν και υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες που πραγματικά στήριξαν την μουσική και τη διάδοσή της. Καταπατήθηκαν όμως από την “βαριά βιομηχανία”.

Στα live σας, ο πολιτικός και κοινωνικός σας λόγος, αισθάνεστε ότι έχει επιρροή στον κόσμο, πόσο μάλλον στους νέους ανθρώπους; Αν έχει επιρροή και πόσο στον κόσμο δεν το γνωρίζω. Θα χαιρόμουν αν ο λόγος μας, και η στάση μας γενικότερα, προβλημάτιζε κάποιον νέο άνθρωπο για τις καθημερινές «αρρώστιες» του ρατσισμού και του φασισμού που πρέπει να καταπολεμάμε ξεκινώντας απ’ τα μέσα μας.

Γιατί να έρθει κάποιος στη συναυλία σας στο Block 33; Ετοιμάζουμε ένα play list με κομμάτια από τον νέο δίσκο, κάποιες ιδιαίτερες διασκευές και βεβαίως από το «U.S.B.» Θα έχουμε φροντισμένα φώτα, CD, ποτά… και την συναυλία θα ανοίξουν οι «Bionics». Σαλονικείς ανερχόμενοι! Σπέσιαλ η βραδιά στις 30 Γενάρη στο Block33!

Φέτος κυκλοφόρησε και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά σας… Τι σας δίνει ικανοποίηση περισσότερο μετά από κάθε δουλειά; Είναι εύκολο να γράφετε καινούρια τραγούδια, μετά από κάθε μουσικό πακέτο που ετοιμάζετε; Ικανοποίηση μας δίνει η ίδια η δουλειά. Η ολότητα ενός τελειωμένου project. Η κοινοποίηση του, η συν – κίνηση και η ανάδραση με τον κόσμο στις συναυλίες χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δημιουργίας και η ανάγκη για καινούργια. Κάποια τραγούδια αποφασίζουν να γραφτούν γρήγορα ή εύκολα, κάποια άλλα μας παιδεύουν. Και εις άλλα…

Block 33

26ης Οκτωβρίου 33, T: 2310 533533

Παρασκευή 30/01