ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ

Ένα εντυπωσιακό τοπίο στην κεντρική Ανατολία. Ο Aydin, ένας πρώην ηθοποιός, διευθύνει ένα μικρό ξενοδοχείο μαζί με τη νεαρή σύζυγό του Nihal, με την οποίο έχει μια θυελλώδη σχέση, και την αδελφή του Necla που βιώνει τραυματικά το πρόσφατο διαζύγιό της. Το χειμώνα, την εποχή δηλαδή την εποχή της χειμερίας νάρκης, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ένα καταφύγιο, αλλά και μια φυλακή, ένας τόπος που φουντώνει τις μεταξύ τους έχθρες…

Οι σχέσεις μεταξύ άνδρα γυναίκα δεν είναι μια terra incognita για τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν. Σ’ αυτήν την ταινία, που δεν κρύβει τις θεατρικές της καταβολές, επιχειρεί μια τσεχοφική προσέγγιση σ’ έναν προβληματικό γάμο, αντλώντας έμπνευση από τις «Τρεις Αδερφές».

Η ταινία είναι μια πολυεπίπεδη μελέτη όπου στο κέντρο βρίσκονται φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα αλλά και θέματα σχετικά με την σύγχρονη τουρκική κοινωνία.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στο φεστιβάλ Κανών (2014): «Έδειξα τα πρώτα χιόνια, επειδή ο συμβολισμός της αλλαγής έπρεπε επίσης να εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα. Έπρεπε να υπάρχει το λευκό χρώμα, έκανε κρύο, οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές έως -10° C, ήταν καλό για την ψυχολογία».

Σκηνοθεσία: Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Ηθοποιοί: Χαλούκ Μπίλγκινερ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Αϊμπέρκ Πεκτσάν, Σερχάτ Μουσταφά Κίλιτς

Ολύμπιον: 20.15