ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ

Γεμάτη από τις μουσικές της τζαζ, η ταινία αυτή είναι μια σπάνια εκδοχή αμερικάνου ανεξάρτητου κινηματογράφου: οι εικόνες της γεμάτες με την ένταση και το ρυθμό της μουσικής τζαζ επικεντρώνονται στις δυναμικές της σχέσης δασκάλου -μαθητή. Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας ένας 19χρονος ντραμίστας της τζαζ, ο Άντριου Νέιμαν.

Γίνεται δεκτός στο Ωδείο Shaffer, ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολείά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζεται με την Νικόλ, μια φοιτήτρια που εργάζεται σε έναν κινηματογράφο όπου συχνάζουν ο Άντριου και ο πατέρας του. Οι φιλοδοξίες του Άντριου είναι υψηλές: θέλει να γίνει ένας μεγάλος ντράμερ, όπως το πρότυπό του, ο Buddy Rich. Καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική του διαδρομή θα παίξει ο Φλέτσερ, ένας αυταρχικός δάσκαλος μουσικής με τον οποίο έχει μια έντονη σχέση: η διδακτική προσέγγιση του οδηγεί τον Άντριου στα άκρα.

Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας -«Whiplash»- είναι και ο τίτλος ενός μουσικού κομματιού του Hank Levy γραμμένο, του 1973, που ακούγεται σ’ αυτήν.

Ο σκηνοθέτης και με θητεία στη μουσική ( ως ντράμερ), Ντάμιεν Τσάζελ δηλώνει: «Ήθελα να κάνω μια ταινία για τη μουσική που να είναι όπως μια πολεμική ταινία ή μια γκανγκστερική ταινία, όπου τα μουσικά όργανα αντικαθιστούν τα όπλα, όπου οι λέξεις είναι τόσο βίαιες όπως τα όπλα ενός γκάνγκστερ, και όπου η δράση δεν διαδραματίζεται στο πεδίο μάχης, αλλά στις αίθουσες ενός μουσικού σχολείου ή στη σκηνή μιας συναυλίας … Την ίδια στιγμή ήθελα να συλλάβω αυτές τις φευγαλέες στιγμές της ομορφιά που η μουσική προσφέρει και που ο κινηματογράφος μπορεί να συλλάβει τόσο συναίσθημα. Όπως όταν ακούτε ένα σόλο Charlie Parker, και μπορείτε να φθάσετε σε μια κατάσταση ευδαιμονίας».

Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Τσάζελ

Ηθοποιοί: Μάιλς Τέλερ, Τζ.Κ. Σίμονς, Πολ Ρέισερ  

Μακεδονικό: 18.30 – 20.45 – 22.45 

Plateia Odeon: 20.00 – 22.20

Ster Μακεδονία: 17.30 – 19.40 – 21.50 – 00.00