Λέλα Ράμογλου (σκηνοθέτις)

6800 lela ramoglou skinothetis

Σκηνοθετεί σε συνεργασία με την Ελίζα Μάρη, τη βασισμένη σε μια δική της ιδέα, διαδραστική performance «FAKE TIME» στο ξενοδοχείο Άριστον που επιστρέφει πάλι φέτος, για τελευταία σεζόν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η Λέλα Ράμογλου μίληαε στον Σωτήρη Ζήκο.

Πότε και πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία στο (πρώην) Hotel Άριστον; Το ξενοδοχείο Άριστον ξαναζωντάνεψε το 2011 με την ιδέα της Θούλης Μισιρλόγλου στα πλαίσια της XV Biennale de la Mediterranee. Το κάθε από τα 42 του δωμάτια φιλοξενούσε το έργο κάποιου καλλιτέχνη. Με την ομάδα MOP που αποτελείται από τον μουσικοσυνθέτη Martin Schnabl, την ενδυματολόγο Duygy Ozturk κι εμένα ως σκηνογράφο, μετατρέψαμε τον 4ο όροφο σε οπτικοακουστική site specific περφόρμανς «The Hunt, A Mind Game» βασισμένη στην βιογραφία της ηρωίδας του ξενοδοχείου. Το φθινόπωρο του 2012 με νέα ομάδα 42 συντελεστών, το 7όροφο ξενοδοχείο μεταμορφώθηκε σε μια κάθετη κοινωνία συμβίωσης. Έτσι γεννήθηκε το Fake Time…

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια πραγμάτωσης της performance στα δωμάτια των επτά ορόφων του ξενοδοχείου; τι βλέπουν και ακούν και πώς συμμετέχουν οι επισκέπτες-θεατές; Μετά το τσεκ-ιν στην ρεσεψιόν ο επισκέπτης-θεατής συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο από το οποίο προκύπτει το προσωπικό ανώνυμο ψυχικό διάγραμμα που είναι το διαβατήριο για να ξεκλειδώσει τα 42 του δωμάτια. Στην πρώτη <<διάγνωση>> ο θεατής καθοδηγείται και στην συνέχεια είναι <<ελεύθερος>> να κινείθει ελεύθερα στους 7 ορόφους, να ανακαλύψει την αθωότητα, να διαπραγματευτεί την εξουσία, να αναρωτηθεί γαι τον χρόνο, να περιπλανηθεί και να παραπλανήσει. Θα γίνει γρανάζι της βιομηχανίας της τρέλας, θα γδύσει την δημοκρατία, θα δαγκώσει το μήλο της επιλογής, θα τραμπαλιστεί σε υπαρξιακά ερωτήματα, θα χορέψει ως ξεπεσμένος αριστοκράτης ή μπορεί και τίποτα από όλα αυτά, μπορεί να επιλέξει απλά να παρατηρεί. ‘Εγκειται στην επιλογή του θεατή και στα προσωπικά του βιώματα που τον οδηγούν στο κάθε δωμάτιο που θα <<ξεκλειδώσει>>, στον κάτοικο που θα διαδραστεί, στην εμπειρία που θα αποκομίσει σ’αυτό το ταξίδι. Ο θεατής βρίσκεται μονίμως, συνειδητά και μη, μπροστά σε μία επιλογή, η οποία είναι και η προεπισκόπηση της καθημερινότητας που έχει επιλέξει ή που του έχουν επιλέξει..; 

Ποιος είναι ο στόχος επίδρασης αυτής της συμμετοχής στους θεατές-επισκέπτες; Στόχος είναι η αφύπνιση, η ενδοσκόπηση, η αυτοανάκριση με διαρκές ερώτημα <<κάνεις την ζωή που θέλεις ή που σε θέλει;>>. 

Πώς προέκυψες εσύ με την ιδέα σου και την οργάνωση του χώρου και της παράστασης; Η περφόρμανς «The Hunt, A Mind Game» μετά το Άριστον, φιλοξενήθηκε στο καταπληκτικό, προστατευμένο από την UNESCO κτίριο Briggait στην Γλασκώβη. Εκεί συνειδητοποίησα πως το όλο έγχειρημα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε όλο το κτίριο του Άριστον. Στους 7 ορόφους του, στα 42 του δωμάτια, στου διαδρόμους, στις σκάλες, στην ρεσεψιόν. Να μετατραπεί όλο το ξενοδοχείο σε πολλαπλούς κόσμους που επηρεάζουν την καθημερινότητα της ανθρώπινης φύσης όπου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τον εαυτό του. Μετά από τον αρχικό σχεδιασμό του κορμού αυτού του δημιουργικού χάους επέστρεψα στο μέρος που με έφερε πίσω στην πόλη και μαζί με αξιόλογους εικαστικούς: Στρατής Ταβλαρίδης, Γιάννης Σωτηρίου, Κατερίνα Ζούρα, Βασίλης Λαζαρίδης και άλλους ξεκινήσαμε να μεταμορφώνουμε το κτίριο. Αφού πήρε την πρώτη του μορφή ήρθαν να δώσουν ζωή οι 30 περφόρμερς. Προέκυψαν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ των περφόρμερς εκ των οποίων καταλυτική είναι αυτή με την χορογράφο και χορεύτρια Σοφία Μάντη η οποία και συνσκηνοθετεί. 

Ποιων δεξιοτήτων performers συμμετέχουν στην παράσταση; Στην περφόρμανς συμμετέχουν ηθοποιοί, χορευτές, περφόρμερς, τραγουδιστές, ζογκλέρ, κομμώτρια, πλαστικός χειρούργος, αρκετοί εκ των οποίων με εξαιρετικές συνδυαστικές ικανότητες. Απαραίτητο στοιχείο είναι η δεξιότητα στην διάδραση με τον θεατή, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής!

Ποια ήταν οι ανταπόκριση που πήρατε μέχρι τώρα από τους συμμετέχοντες; Το Fake Time ξεκίνησε πολύ ρομαντικά και κάπως τυχοδιωκτικά ως παραγωγή. Θέλαμε να δούμε πώς αποκρίνεται το κοινό της πολής σε καλλιτεχνικά καλέσματα που απλά υπάρχουν χωρίς να «φωνάζουν» και να διαφημίζονται. Καμία προωθητική ενέργεια δεν έλαβε χώρα. Εμείς είμασταν εκεί και περιμέναμε τους ενοίκους – θεατές μας. Το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχα ενθαρρυντικό καθώς σχετικά πολύ γρήγορα έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα εντός κι εκτός Θεσσαλονικής.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση «FAKE TIME» στο ξενοδοχείο Άριστον ΕΔΩ