Το Α.Π.Θ. στήνει ένα στάβλο στο κέντρο της πόλης

Όσοι επισκεφθούν το περίπτερο που έχει στηθεί στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν, σε πραγματικές συνθήκες στάβλου, την εκτροφή γιδιών και γαϊδουριών και να συζητήσουν με τους ειδικούς για θέματα που σχετίζονται με το ζωικό υλικό, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρειάζονται αντίστοιχες εκτροφές.

Σε ένα πρότυπο φιλοπεριβαλλοντικό στάβλο 200 τ.μ. θα αρμέγονται, καθημερινά, τα γίδια και τα γαϊδουράκια ενώ θα υπάρχει και ένα μικρό τυροκομείο συμπληρώνοντας σε μικρή κλίμακα την εικόνα μιας καθετοποιημένης εκτροφής.

Ο ρόλος των γιδιών και των γαϊδουριών στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Κτηνοτροφίας καθώς και η ενσωμάτωση καινοτόμων ιδεών στους δύο αυτούς κλάδους της ζωικής παραγωγής της Ελλάδας, είναι το θέμα της επιστημονικής Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης για την Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία «ΖΟΟΤΕΧΝΙΑ 2015».

Η Ημερίδα, με τίτλο: «Εστιάζουμε στην ελληνική αιγοτροφία – αναδεικνύουμε την ονοτροφία» πραγματοποιείται σε μία περίοδο που, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, «αναβιώνεται το ενδιαφέρον για την αιγοτροφία ενώ ένας σημαντικός αριθμός εκτροφών με γαϊδούρια έχει εδραιωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος και η μεταποίησή του από εγχώριες επιχειρήσεις για παραγωγή προϊόντων είναι γεγονός».

Η Ημερίδα αποτελεί μέρος της συνεργατικής δράσης που γίνεται από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τη HELEXPO, και, σε συνεργασία με επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στους δύο κλάδους της κτηνοτροφίας.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρες 16.30 με 19.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (πρώην CORONΑ) της HELEXPO – ΔΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα για την 9η Διεθνή Έκθεση «Zootechnia» ΕΔΩ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Ημερίδας ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΟΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Θέμα: Εστιάζουμε στην ελληνική αιγοτροφία – αναδεικνύουμε την ονοτροφία
Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» HELEXO – ΔΕΘ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015    
16:00 – 16:30     Εγγραφές    
16:30 – 16:40      Έναρξη εργασιών
Χαιρετισμοί    
    Πασχάλης Φορτομάρης
Διευθυντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Α.Π.Θ.    
    Εισηγήσεις     
16:40 – 17:10    «Γίδια και Γαϊδούρια: από συνώνυμα απαξίωσης σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας – τα μυστικά της εκτροφής τους»
Γεώργιος Αρσένος, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Α.Π.Θ.    
17:10 – 17:30    «Η αξία και η τιμή του γίδινου γάλακτος»
Γεώργιος Βαλεργάκης, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Α.Π.Θ.    
17:30 – 18:00    «Χαρακτηριστικά γαϊδουρινού γάλακτος και προοπτικές αξιοποίησής του στην Ελλάδα»
Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας    
18:00 – 18:20    “Εφαρμογές της γονιδιωματικής στην αιγοτροφία και την ονοτροφία”
Σοφία Μιχαηλίδου, υπ. διδάκτορας Α.Π.Θ.
Αναγνώστης Αργυρίου,  ερευνητής του ΕΚΕΤΑ – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών    
18:20 – 18:40    «ΟΝΟvation – Προοπτικές καινοτομίας στην ελληνική ονοτροφία»
Πελαγία Γλαμπεδάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Α.Π.Θ.    
18:40 – 19:00    Συζήτηση