ΚΘΒΕ: 54 χρόνια προσφοράς στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας

Πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στις 13 Ιανουαρίου 1961. Με πάνω από μισό αιώνα προσφοράς στο θέατρο και στον πολιτισμό, το ΚΘΒΕ συνεχίζει να προσφέρει όσο ποτέ στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Με αφορμή την επέτειο, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μένη Λυσαρίδου δήλωσε τα εξής:
«Η συμπλήρωση 54 χρόνων ζωής βρίσκει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μία από τις καλύτερες φάσεις του και στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής ζωής της χώρας. Με βάση το υψηλό καλλιτεχνικό έργο, ανταποκρίνεται στον ιστορικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό του ρόλο. Με πρωτοφανή εξωστρέφεια προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και προς το εξωτερικό, με συνεργασίες με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο που αγκαλιάζεται με θέρμη από το κοινό, που μπορεί πλέον να προσελκύει χορηγίες, που τολμά να βγαίνει ισότιμα στο διεθνή θεατρικό χώρο.
Το ΚΘΒΕ αποτελεί σήμερα έναν ολοκληρωμένο πόλο πολιτισμού, που επιστρέφει στην κοινωνία και το τελευταίο ευρώ που εισπράττει από την πολιτεία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Με αιματηρές οικονομίες και χρηστή διαχείριση. Το έργο που ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, πρέπει να συνεχιστεί».
 
Από την πλευρά του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βούρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Γενέθλια ημέρα θα πει ότι γεννιέμαι για έναν άθλο. Μπαίνω στη διαδικασία της ζωής για να αγωνιστώ προκειμένου να πετύχω πράγματα. Αυτός είναι ο άθλος τη ζωής. Στη διαδικασία που λέγεται βίος, γιατί όλα γίνονται με βία, με κόπο. Είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία. Το ΚΘΒΕ γεννάει πράγματα με πολύ κόπο. Αλλά γεννάει. Είμαστε παρόντες, Είμαστε σε φάση καλλιτεχνικής έκρηξης και δεν μπορούν εξωγενείς παράγοντες να μας αποπροσανατολίσουν ούτε τα μικροσυμπτώματα της μόνιμης ασθένειας που αφορά στα χρέη του παρελθόντος και κουβαλά το ΚΘΒΕ εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε με ένα αρραγές μέτωπο διοίκησης – διεύθυνσης και εργαζομένων, αυτά τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν διαρκώς να ελαχιστοποιούνται. Και νομίζω ότι είμαστε ολοένα και πιο κοντά στη λύση τους. Αφήστε τους εχθρούς μας να κερδίζουν τις μικρές μάχες. Τους δίνουν υπόσταση που εμείς χρειαζόμαστε για την τελική μάχη που θα είναι πολύ μεγαλύτερη κι εμείς, το θέατρο, το ΚΘΒΕ, θα κερδίσουμε».
 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή”Οιδίπους Τύραννος”, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Πρώτος πρόεδρός του υπήρξε ο συγγραφέαςΓιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής του ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Από το Δεκέμβριο του 1961 το Κ.Θ.Β.Ε. άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ το φθινόπωρο του 1962 εγκαταστάθηκε στο νεόκτιστο τότε κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στόχος του, από την εποχή της ίδρυσής του, ήταν η διδασκαλία έργων του ελληνικού και ξένου δραματολογίου, η πραγματοποίηση περιοδειών στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας (από το 1962), η οργάνωση παραστάσεων αρχαίου δράματος ή άλλων κλασικών έργων στα σωζόμενα αρχαία θέατρα και αλλού, καθώς και διάφορες άλλες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα.

Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε εναλλασσόμενο δραματολόγιο:. Παράλληλα οργάνωσεσειρά λογοτεχνικών πρωινών με διακεκριμένους ομιλητές. Από το 1973 λειτουργεί και η Δραματική Σχολήτου Κρατικού Θεάτρου, που παρέχει δωρεάν πλήρη θεατρική και γενικότερα καλλιτεχνική παιδεία και αποτελεί φυτώριο για νέους ηθοποιούς. Από το Νοέμβριο του 1977 άρχισε να λειτουργεί το “Θέατρο της Θράκης” με έδρα την Κομοτηνή. Στην αποκεντρωτική αυτή προσπάθεια προστέθηκε ύστερα από μια διετία και το “Θέατρο Ανατολικής Μακεδονίας” με έδρα τις Σέρρες. Οι δύο αυτές σκηνές λειτούργησαν ως το 1984.

Από το Δεκέμβριο του 1977 λειτουργεί και η Παιδική Σκηνή, η οποία από το Δεκέμβριο του 1984 πήρε κατά καιρούς τη μορφή ενός πρωτότυπου είδους κουκλοθεάτρου. Το Δεκέμβριο του 1982 στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Κ.Θ.Β.Ε. ενσωματώθηκε η χορευτική ομάδα “Αέναον Χοροθέατρο” του Ντανιέλ Λομέλ κι έτσι, για πρώτη φορά η πόλη της Θεσσαλονίκης απέκτησε μόνιμη σκηνή με τακτικές παραστάσεις χορού τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις. Τέλος, το 1997 ιδρύθηκε ως αυτοτελές τμήμα του Κ.Θ.Β.Ε η Όπερα Θεσσαλονίκης, η οποία συγχωνεύτηκε με το ΚΘΒΕ σύμφωνα με τον Ν.4002/2011.

Φωτογραφία : Το εξώφυλλο από το πρόγραμμα της πρώτης παράστασης που δόθηκε από το ΚΘΒΕ (‘Οιδίπους τύραννος”, 1961)