Ματαίωση παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε. και δηλώσεις κ. Βούρου – κας. Λυσαρίδου

6045 mataiosi parastaseon tou k th v e kai anakoinosi tou k voyrou

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λόγω στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο ΚΘΒΕ, για τo Σάββατο 13/12/2014 και την Κυριακή 14/12/2014, ανακοινώνει ότι δε θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις τις ημέρες αυτές.

Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί. Το χρονικό διάστημα εξαργύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων ορίζεται από την επομένη της απεργίας 15/12 έως τις 19/12.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο:2315 200200

Οι παραστάσεις που ματαιώνονται είναι:
«Συνέβη και του χρόνου» στο Βασιλικό Θέατρο,
«Προδοσία» στο Νέο Υπερώο ΕΜΣ,
«Σερσέ λα φαμ» στη Σκηνή Σ. Καραντινός της Μονής Λαζαριστών,
«Με δύναμη από την Κηφισιά» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών,
«Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες» στο Βασιλικό Θέατρο,
«η Φάρμα των Ζώων» στη Μονή Λαζαριστών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εδώ και ενάμιση χρόνο καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να παραμείνει ζωντανό. Δίπλα στα γνωστά θετικά αποτελέσματα του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του έργου, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου, για πρώτη φορά, να εξηγήσουμε αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τα χρόνια και τεράστια οικονομικά ζητήματα που θέτουν διαρκώς τη βιωσιμότητα του ΚΘΒΕ σε κίνδυνο. Προβλήματα που ως Διοίκηση και Διεύθυνση δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε. Για όλες τις ενέργειές μας ενημερώναμε ανελλιπώς και τα δύο Σωματεία των Εργαζομένων του ΚΘΒΕ (Ηθοποιούς και Πάσης Φύσεως Προσωπικό).

Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες καθώς και η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για έκτακτη επιχορήγηση, οδήγησαν στην προσωπική μου δέσμευση, πριν από λίγες ημέρες, προς τα σωματεία των εργαζομένων ότι στις 19/12/14 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή του Νοεμβρίου, του μοναδικού οφειλόμενου μήνα. Σήμερα, αντί για συμπαράσταση στην προσπάθεια για εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, έλαβα εξώδικο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, βάσει του οποίου εξαγγέλλονται εκ νέου στάσεις εργασίας για το προσεχές Σαββατοκύριακο, με συνέπεια το Θέατρο να παραμείνει κλειστό και οι παραστάσεις να ματαιωθούν.

Το ΣΕΗ οφείλει να εξηγήσει στην κοινωνία την αναίτια και με σαφή εχθρική διάθεση προς την καλλιτεχνική διεύθυνση, απόφασή του, δεδομένου μάλιστα ότι είμαστε ο μοναδικός κρατικός θεατρικός φορέας που υπέγραψε άμεσα συλλογική σύμβαση με τους ηθοποιούς, κλείνοντας τα αυτιά μου στις σειρήνες που προσδοκούσαν το αντίθετο.
Σημειωτέον, ότι παρότι το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια βίωνε μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, με τους εργαζόμενους να έχουν να πληρωθούν δύο και τρεις μήνες, ποτέ δεν εξαγγέλθηκαν ανάλογες κινητοποιήσεις.

Είναι δεδομένο ότι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε υφιστάμεθα όλοι μα όλοι τις συνέπειές της. Επειδή θεωρώ ότι το θέατρο δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων, η προσωπική μου αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς όλους εκείνους τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν αυτό το θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό, μου επιβάλλουν να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του Υπουργού Πολιτισμού.

Γιάννης Βούρος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

Δήλωση της Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ

Με αφορμή τη σημερινή εξαγγελία στάσεων από το ΣΕΗ και τη δήλωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γ. Βούρου που ακολούθησε, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου, δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) από την Αθήνα, όπου εδρεύει, έδωσε εντολή στους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ να ‘‘κλείσουν το θέατρο’’ για ένα ακόμη παραγωγικό Σαββατοκύριακο.
Παρά τη ρητή διαβεβαίωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ότι στις 19/12 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των μισθών του Νοεμβρίου, του μοναδικού (!) οφειλόμενου μήνα, και παρότι γνώριζαν τη δέσμευση – απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για έκτακτη επιχορήγηση, οι ηθοποιοί προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση με την οποία:
•    Στερούν πόρους από το ΚΘΒΕ, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
•    Τραυματίζουν την σχέση του θεάτρου με το κοινό του, σε μια στιγμή που το ΚΘΒΕ, μετά από μεγάλες προσπάθειες έχει εδραιώσει το κύρος του στην κοινωνία.
•    Δημιουργούν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των δυο σωματείων του ΚΘΒΕ, καθώς το Σωματείο Πάσης Φύσεως Προσωπικού (τεχνικοί και διοικητικοί), επίσης πολύ ισχυρό σωματείο, διαφωνεί με τις κινητοποιήσεις.
•    Αυτό συμβαίνει την ώρα που με τη βοήθεια της Διεύθυνσης, της Διοίκησης και όλων των εργαζομένων έχουν γίνει γνωστά και κατανοητά σε όλα τα επίπεδα, τα ζητήματα που αφορούν το ΚΘΒΕ και υπάρχει σαφής και δηλωμένη βούληση επίλυσής τους.
Τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και στα οποία οφείλεται απάντηση, όχι στην Διοίκηση αλλά στους υπόλοιπους εργαζόμενους και στην κοινωνία, είναι:
Ποιός είναι ο στόχος των κινητοποιήσεων; Εμφανώς κανένας, αφού το θέμα που η επίλυσή του επιδιώκεται με τις κινητοποιήσεις έχει ήδη επιλυθεί.
Πού οφείλεται η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΕΗ; Ως μη συνδεόμενη με πρόβλημα της εργασιακής σχέσης των μελών του με το ΚΘΒΕ, δημιουργεί την εδραία πεποίθηση ότι οφείλεται σε εκτός του ΚΘΒΕ σκοπιμότητες, πράγμα απαράδεκτο στον χώρο του Πολιτισμού.
Θέλω να καλέσω το ΣΕΗ να επανεξετάσει τη θέση του και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να αποσύρει την υποβληθείσα παραίτησή του.
Ίσως, η ώριμη σκέψη όλων επιτρέψει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του Θεάτρου και δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς συνεργασίας προς όφελός του».