Μήνυμα

Λυπούμαστε – αυτό το στοιχείο μπορεί να είχε ενημερωθεί ενώ βλέπατε την ιστοσελίδα. Παρακαλώ προσπαθήστε πάλι.

«Η Ανάδυση της Σύγχρονης Θεσσαλονίκης» παρουσίαση βιβλίου στο ΜΜΣΤ

Στο βιβλίο της «Η Ανάδυση της Σύγχρονης Θεσσαλονίκης» (εκδόσεις University Studio Press), η Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου αφήνει το χώρο της πόλης και η μορφή του αστικού τοπίου –δημόσιοι χώροι, χαράξεις, μνημεία, αρχιτεκτονικές– να διηγούνται ιστορίες για τις μεγάλες και βαθιές μεταμορφώσεις που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στο διάστημα των τελευταίων 150 χρόνων.

Χάρη στην πολυδιάστατη φυσιογνωμία της, η πόλη δεν μπορούσε παρά να είναι ευαίσθητη στην πολυπλοκότητα των ιστορικών διεργασιών. Κι όπως η πόλη είναι καμωμένη από σχέσεις ανάμεσα στα μέτρα του χώρου της, τις ομάδες των κατοίκων της και τα γεγονότα των καιρών, το αστικό τοπίο της παρουσιάζει μια γοητευτική, σύνθετη μορφή που προσελκύει το ενδιαφέρον των μελετητών. Τα 12 κείμενα του βιβλίου παρακολουθούν επιλεκτικά τις μεγάλες αλλαγές από το 1870 [που οριοθετείται ως η απαρχή της σύγχρονης περιόδου] μέχρι την έλευση του 21ου αιώνα. Οι αλλαγές ιστορούνται επίσης με εικόνες –παλιούς χάρτες, σχέδια και φωτογραφίες–, ενώ το σημερινό αστικό τοπίο δείχνουν και σχολιάζουν σύγχρονα σχέδια και φωτογραφίες, που υπενθυμίζουν με την οικεία μορφή τους, τις συνέχειες, τις ρήξεις ή τις αποκλίσεις στην εξέλιξη του χώρου της πόλης ως προς παλαιότερες απεικονίσεις. Το άνοιγμα προς τη θάλασσα και η απαρχή των επεκτάσεων της Θεσσαλονίκης εκτός των τειχών, γειτονιές πλουσίων και φτωχών, ανασχεδιασμοί, εξωραϊσμοί και αντιδράσεις, ουτοπικά όνειρα και ρεαλιστικές τοποθετήσεις, δημόσια κτίρια και αρχιτεκτονικές, ξένοι και έλληνες εκσυγχρονιστές, αρχιτέκτονες και διανοούμενοι της πόλης, παρελαύνουν στις προσεκτικά και καλαίσθητα σχεδιασμένες σελίδες. Ο τρόπος γραφής φιλοδοξεί να προσφέρει μια εύκολη ανάγνωση, όσο κι αν τα κείμενα έχουν προκύψει μετά από λεπτομερή έρευνα και τεκμηρίωση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ – HELEXPO.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο ερευνητής παλαιοχαρτογραφίας Σάββας Δεμερτζής,ο καθηγητής της σύγχρονης ιστορίας στο ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος,ο πολεοδόμος-χωροτάκτης Νίκος Παπαμίχος και ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου – Βενετάς, αρχιτέκτων-πολεοδόμος.
Είσοδος ελεύθερη