«Μπέττυ», ένας άνδρας που γίνεται γυναίκα, στο Θέατρο Τ

5577 mpetty sto theatro t

Μετά το περσινό επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, η Μπέττυ της Ελισάβετ Βακαλίδου επιστρέφει. Στο Θέατρο Τ., Φλέμινγκ 16.

Σε σκηνοθεσία Θέμη Θεοχάρογλου και με τη φιλική συμμετοχή της Φιλαρέτης Κομνηνού, που χαρίζει τη φωνή της στο ρόλο της μητέρας, η Μπέττυ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως διπλωματική εργασία στην Υποκριτική του Δημήτρη Φουρλή, με επόπτη τον Δημήτρη Ναζίρη στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Το κείμενο της παράστασης είναι αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Βακαλίδου “Μπέττυ. Καπετάνιος της ψυχής μου” που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΤΥΠΩΘΗΤΩ/ΔΑΡΔΑΝΟΣ, αλλά και από αποσπάσματα μίας προσωπικής συνέντευξης που έδωσε η Κα. Βακαλίδου στον Δημήτρη Φουρλή.

Αθήνα, 1983. Μοναστηράκι, Θησείο, Εξάρχεια, Συγγρού, Ιππόδρομος, Αττικό Άλσος, πάρκα, βόλτες, σινεμά, παντού μουσική, μια νέα εποχή έρχεται, χαμόγελα και διασκέδαση οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Κάπου εκεί μέσα ζει και η Μπέττυ. Όχι ακριβώς γυναίκα. Κάτι διαφορετικό. Σε μια πόλη που όταν ο ήλιος δύει, τα χαμόγελα μετατρέπονται σε μυστήρια μειδιάματα και οι δρόμοι σε τεράστιες λεωφόρους του έρωτα. Κάπου εκεί δουλεύει η Μπέττυ. Χαρίζει το κορμί της, σε άνδρες που αυτό που ψάχνουν, καμία νοικοκυρά δεν μπορεί να τους το δώσει. Ένα κομμάτι ψυχής, για λίγες δραχμές στην τσέπη. Χρήματα που δε φτάνουν ούτε για τα βασικά. Το περιθώριο κοστίζει πολύ ακριβότερα από τον χώρο των έντιμων πολιτών. Κι όταν αρχίζει να βγαίνει πάλι ο ήλιος, η πόλη παριστάνει πως τίποτα δεν έγινε. Ο άνδρας του σπιτιού, ποτέ δεν έφυγε από την οικογενειακή του εστία, ποτέ δεν χώθηκε στα σκοτεινά στενά του πάθους, ποτέ δεν συνάντησε την Μπέττυ. Καμία τραβεστί δεν δολοφονήθηκε, κάπου, σε κάποιο σκοτεινό δρομάκι. Κανένας ηθικός φραγμός της μέρας, δεν έσπασε μέσα στη νύχτα. Το ταξί θα οδηγήσει την Μπέττυ σπίτι της. Μόνη. Κι έτσι όλα είναι όπως θα έπρεπε. Η πόλη παριστάνει την ανήξερη. Που να ξέραν όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που χαμογελούν και κάνουν τους ανήξερους, έτσι όπως τους έμαθε η πόλη, πως κανένας άνθρωπος δεν νιώθει μόνος, όταν το πάθος του αγγίζεται απ’ το φως του ήλιου. Που να ήξεραν, λοιπόν, αυτοί οι άθρωποι, πόσο μόνοι είναι. Η Μπέττυ δε φοβάται να βγει στον ήλιο, η ψυχή της είναι πιο καθάρια. Νιώθει μόνη, μα ξέρει πως ο πελάτης που πήρε χθες, είναι πιο μόνος. Και κάπως έτσι η πόλη αυτή συνεχίζει να ζει, με ανθρώπους που τους χωρίζουν τόσα χαρακτηριστικά, μα τους ενώνει ένα, η μοναξιά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Θέμης Θεοχάρογλου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δέσποινα Καβύρη
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Διδώ Γκόγκου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αχιλλέας Μεσάικος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Νάγια Τ. Καρακώστα
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Αναστασία Τεμηρίδου
ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΗ: Αθηνά Μπανάβα
ΒΟΗΘΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:Δημήτρης Φλώρος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: Αχιλλέας Μεσάικος

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ: Δημήτρης Φουρλής

Στο ρόλο της Μητέρας ακούγεται η Φιλαρέτη Κομνηνού

Από τις 20 Νοεμβρίου, η «Μπέττυ» θα παρουσιάζεται από Πέμπτη μέχρι Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 20.00.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 στις 9.15 μ.μ.
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Πέμπτη -Σάββατο στις 9.15 μ.μ., Κυριακή στις 8 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90΄
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 12 ευρώ . Φοιτητικό: 8 ευρώ. Ατέλειες /Μειωμένο: Δωρεάν τις Πέμπτες.

ΘΕΑΤΡΟ ‘Τ’
Φλέμινγκ 16. Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310-854333

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Μέχρι την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου