The KVB (Nicholas Wood)

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Μία κιθάρα και ένα synth. Reverb και drum-machine. Shoegaze και dark wave. Λονδίνο και Βερολίνο. Κάπου εκεί ο Nicholas Wood συνάντησε την Kat Day, έκαναν μπάντα, κυκλοφόρησαν το «Always Then» και το «Immaterial Visions», μέχρι που ο Anton Newcombe τους έσφιξε στη ζεστή, παραισθησιογόνο του αγκαλιά και τους υπέγραψε στην εταιρεία του. Η Δανάη Σοφία Βαρδαλή συνομίλησε με τον Nicholas Wood, με αφορμή τη δεύτερη συναυλία τους στην πόλη.

Ποια είναι τα νεότερα από το στρατόπεδο των KVB;
Τελευταία δουλεύουμε πάρα πολύ για το νέο μας άλμπουμ που ηχογραφούμε και για τις ανάγκες του οποίου μόλις αγοράσαμε καινούριο εξοπλισμό για το στούντιό μας. Παράλληλα, ήδη ξεκινήσαμε να κλείνουμε ημερομηνίες μέσα στο νέο έτος για κάποιες συναυλίες, τις οποίος περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία.

Ποιο ήταν εκείνο το σημείο στο ξεκίνημα της μπάντας, που κατά κάποιο τρόπο καθόρισε την πορεία και τον ήχο σας;
Ήταν όταν το 2011 αποφάσισα για πρώτη φορά να παρουσιάσω το μουσικό μου πρότζεκτ ζωντανά, μαζί με την Kat στα πλήκτρα καθώς και με visuals.

Πώς λειτουργεί το ντουέτο ως σχήμα; Σκεφτήκατε ποτέ ή χρειάστηκε ποτέ να προσθέσετε κι άλλους μουσικούς στο line-up των KVB;
Το ντουέτο είναι μια δομή που λειτουργεί άψογα για μας. Και το αν θα συνεργαζόμασταν με επιπλέον μουσικούς, είναι κάτι που μας το ρωτούν πολύ συχνά. Ωστόσο, μας αρέσουν οι προκλήσεις που μπορεί να έχει το γεγονός ότι είμαστε μόνο δύο άτομα, κυρίως όταν παίζουμε live, αλλά και η μεγάλη ελευθερία και ο έλεγχος που μπορούμε να έχουμε όταν δουλεύουμε πάνω σε κάτι καινούριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε στη Θεσσαλονίκη. Τι διαφορετικό να περιμένουμε από αυτή σας την εμφάνιση;
Έχουμε επιλέξει να παίξουμε πολλά και διαφορετικά κομμάτια από όλα τα άλμπουμ και τα EP μας, καθώς και κάποια τραγούδια τα οποία δεν έχουμε ξαναπαίξει ποτέ ζωντανά μέχρι τώρα.

Πέντε δίσκοι ή καλλιτέχνες που ακούτε ακατάπαυστα;
Αυτό το διάστημα Vessel, Richard H Kirk, Serge Gainsbourg, Connan Mockasin και τη μουσική που έγραψε ο Mica Levi για την ταινία «Κάτω από το δέρμα».

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα που ανακαλύψατε πρόσφατα στο διαδίκτυο;
Το mubi.com.

Πώς θα περιέργραφες τη ζωή στο Λονδίνο και τη ζωή σας εκτός της μπάντας;
Δεν μένουμε στο Λονδίνο πια, πρόσφατα μετακομίσαμε στο Βερολίνο. Όταν δεν βρισκόμαστε σε περιοδεία, προσπαθώ να γράφω μουσική και να ασχολούμαι με την τέχνη και φυσικά, να παρακολουθώ όλα αυτά που προσφέρει μια πόλη όπως το Βερολίνο.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθες από την ενασχόλησή σου με τη μουσική, έως τώρα;
Να μην ακολουθώ το hype.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τους στίχους σου, κάτω από όλα τα στρώματα του reverb. «Κρύβεις» κατά κάποιο τρόπο τα λόγια σου έτσι;
Ναι, αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό. Μου αρέσει να υπάρχει ένα μυστήριο γενικότερα και ο ακροατής να δίνει τις δικές του ερμηνείες για τους στίχους και για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς.

Ασπρόμαυρο ή χρώμα;
Χρώμα.

New wave ή post punk;
Αδύνατον να διαλέξω.. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ!

Ψηφιακό ή αναλογικό;
Δύσκολο… Αλλά αν έπρεπε να ζοριστώ και να απαντήσω, θα έλεγα ψηφιακό για ό,τι έχει να κάνει με τις εικαστικές τέχνες και αναλογικό σε ό,τι έχει να κάνει με τον ήχο. Άρα και πάλι και τα δύο.

Synths ή drum-machine;
Και τα δύο, προφανώς!

The KVB & the Fog Ensemble
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ