«Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά» στην Πολιτεία Θεάτρου

Μια φορά κι έναν καιρό, στη φανταστική χώρα της Σαρτουρίας, βασίλευε ένας μονάρχης που δεν έδινε καμία σημασία στο λαό του και τις ανάγκες του. Τον ενδιέφερε μόνο ο προσωπικός του πλούτος, η καλοπέρασή του και οι φορεσιές του, που τις φορούσε μόνο μια φορά.

Έτσι, έραβε συνέχεια πανάκριβες και πολυτελείς στολές, που βέβαια τις πλήρωνε ο φτωχός λαός του. Και για να πνίγει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, έστελνε στο δήμιο όποιον τολμούσε να αντιδράσει. Είναι όμως πολύ δυσαρεστημένος. Έχει ράψει ρούχα απ’ όλα τα γνωστά υφάσματα και έχει αποκεφαλίσει όλους τους υφαντές της χώρας του. Και τώρα θέλει οπωσδήποτε καινούργια στολή για την Μεγάλη Παρέλαση!
Τότε εμφανίζονται δύο μικροαπατεώνες, ο Μπαγάσας και ο Μάπας, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν τα προς το ζην, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του βασιλιά για τα ωραία ρούχα και υπόσχονται να του υφάνουν μια μαγική φορεσιά που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλο το βασίλειο. Για να μην τολμήσει μάλιστα να πει κανείς τίποτε στο βασιλιά ότι η φορεσιά απλά δεν υπάρχει, οι απατεώνες ισχυρίζονται πως η μεγάλη αρετή του υφάσματος είναι πως δεν είναι ορατό από τους ψεύτες και από τους ανάξιους  για το αξίωμά τους! Πώς να τολμήσει λοιπόν κανείς μέσα στο παλάτι να πει ότι ο βασιλιάς είναι μόνο με τα εσώρουχα; Οι απατεώνες θα τα καταφέρουν ή θα χάσουν κι αυτοί το κεφάλι τους; Ή μήπως ο αγανακτισμένος λαός πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του;
                         
                     ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για παιδιά… όλων των ηλικιών. Παράλληλα είναι μια πλούσια παράσταση με σκηνικά και κοστούμια εποχής, 14 τραγούδια που διατρέχουν την ελληνική μουσική παράδοση (δημοτική, λαϊκή και σύγχρονη μεγάλων ελλήνων συνθετών), Μολιερική ατμόσφαιρα, πολλά απρόοπτα και άφθονο γέλιο… Το παραμύθι αυτό – με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αξία – δείχνει πόσο ευκολόπιστοι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι στις προσωπικές επιδιώξεις των απατεώνων. Οι κόλακες από την άλλη, καλύπτουν την αλήθεια προβάλλοντας το ψέμα, για να απολαμβάνουν τα αγαθά της εξουσίας που υπηρετούν. Αλλά και πως ο Βασιλιάς-Εξουσία δρα ανεξέλεγκτα και «ράβει την αλήθεια στα μέτρα του». Στο τέλος θα οδηγηθεί απ’ το κενόδοξο και δουλικό περιβάλλον του σε μια πλήρη γελοιοποίηση. Το έργο είναι μια καταπληκτική σάτιρα κατά της ματαιοδοξίας, του φόβου και της δουλικότητας έναντι κάθε εξουσίας.
                           Για την ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
                                        Μαρία Μπαλτατζή  
                                         
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
“Τα Καινούργια Ρούχα Του Βασιλιά” του Γιάννη Καλατζόπουλου βασισμένο στο ομότιτλο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Κάθε Κυριακή στις 12.00 π. μ.
Στο Θεατρικό Σαλόνι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ (Ολύμπου 88)

Από 9 Νοεμβρίου 2014
κάθε Κυριακή έως και 31-5-2015
                           
Διάρκεια Παράστασης: 65΄
Τιμή εισιτηρίου: 7€ (με σοκοφρέτα & χυμό)                                                
   
(Για 2η Χρονιά κατόπιν επιθυμίας των φίλων θεατών)                                    
                        
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)

Δημήτρης Αδαμίδης-(Μπαγάσας)  
Γιώργος Θεοδωρίδης-Στέφανος Μαυρομάτης (Μάπας)
Ηλέκτρα Χριστοδούλου-(Καμαριέρα)
Μαρία Μπαλτατζή-(Βασίλισσα)
Αλεξία Ξυγαλά-(Ανηψιά)
Αχιλλέας Δημητριάδης-(Βασιλιάς)

Σκηνοθεσία/Διδασκαλία Ρόλων-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κουστουμιών/ Μουσικής-Eπεξεργασία Φωτογραφίας: Μαρία Μπαλτατζή
Φωτογραφία: Γιώργος Θεοδωρίδης

Μετά από 67 θεατρικές παραγωγές  για ενήλικες (2007-2014)-με έργα της ελληνικής και ξένης δραματουργίας-παρουσιάσαμε κατά την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2013-Ιούνιος 2014, το πρώτο παιδικό έργο μας  «Τα Καινούργια Ρούχα Του Βασιλιά» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, στο θεατρικό μας σαλόνι (Ολύμπου 88) κάθε Κυριακή από Οκτώβριο έως και Απρίλιο 2014, σε 26 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, στο κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ, στο Φεστιβάλ Αμφίπολης Σερρών (Ιούλιος 2014) και στο Υπαίθριο Θέατρο Χόρτου Πηλίου (Αύγουστος 2014). Με βάση αυτήν την παράσταση, πραγματοποιήθηκαν (αφιλοκερδώς) τέσσερα βιωματικά σεμινάρια για 300 περίπου νηπιαγωγούς και δασκάλους -δύο για την Κεντρική και Ανατολική Θεσ/νίκη (30/11  & 14/12-2013) και δύο για την Δυτική Θεσ/νίκη (18/1 & 25/1/2014) –με τίτλο «Με Αφορμή Ένα Παραμύθι… Τα Παιδία Παίζει Ρόλους» από την Σκηνοθέτιδα, Ηθοποιό και Δασκάλα της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, Μαρία Μπαλτατζή. Η μεγάλη επιτυχία και αποδοχή του έργου από σχολεία και Φορείς μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε τις παραστάσεις και για την τρέχουσα περίοδο 2014-2015 στο θεατρικό μας σαλόνι (αδειοδοτημένο θέατρο) κάθε Κυριακή, και για τα σχολεία του Ν.Θεσ/νίκης στο κινηματοθέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ ή σε κατάλληλους για παράσταση σχολικούς χώρους.

Πολιτεία Θεάτρου, Ολύμπου 88 (Αρχαία Αγορά)
Τηλ.2310272909-2310285452-6974195079