49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ : «Τα Φαντάσματα Vol. 1 Απομόνωση» στο Γεντί Κουλέ

5007 49a dimitria ta fantasmata vol 1 apomonosi sto genti koule

«Τα Φαντάσματα» είναι ένα πολυμορφικό project που χρησιμοποιεί τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες για να μεταφέρει τους θεατές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των κρατουμένων που βίωσαν την απομόνωση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Στο χώρο της απομόνωσης των φυλακών, σε διαφορετικά σημεία, ανθρώπινες μορφές δεν ριψοκινδυνεύουν την απόδρασή τους. Δεν παλεύουν για τη διαφυγή τους. Δεν αγωνίζονται για την ελευθερία τους. Αντίθετα παραμένουν στο χώρο για να υπενθυμίσουν το παρελθόν, οριοθετώντας την «Αιώνια μνήμη» με τον σύγχρονο κόσμο.

Η ιστορική μνήμη, η ιδιαιτερότητα της τοπιογραφίας μέσω του ιστορικού γίγνεσθαι και το συναισθηματικά φορτισμένο σύγχρονο ή μη μνημείο, απασχολούν επισταμένως τους σύγχρονους δημιουργούς εδώ και αρκετά χρόνια. Ξεκινώντας και εμπνεόμενοι η Γαλιλαία Νεβάρτ και ο Δημήτρης Ράπτης από το βιβλίο του Mark Mazawer «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων : Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430 – 1950», προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση της καθημερινότητάς μας με την -ίσως παραμελημένη- «Ιστορία» μας, ν’ ανιχνεύσουν εκ νέου σημεία κομβικά της «πορείας» μας, να σηματοδοτήσουν τη σπουδαιότητα της ιστορικής φόρτισης, να κατευθύνουν τη σύγχρονη οπτική σε μνημεία και μνήμες. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί: «Προσπαθούμε να προβάλουμε την ενέργεια αυτών των μνημείων, συνδυάζοντας τον υλικό με τον άυλο κόσμο, το παρελθόν με το παρόν, το ορατό με το αόρατο».

«Τα Φαντάσματα» είναι ένα σχέδιο που αφορά τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Η αμφίδρομη σχέση τους. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Γεντί Κουλέ, το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ, ο Λευκός Πύργος, η πλατεία Ελευθερίας και τόσοι άλλοι, είναι χώροι γεμάτοι μνήμες, που ένωσαν τις διαφορετικές μοίρες  ανθρώπων, που κάποτε  έζησαν εκεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη ιδέας, μουσική επιμέλεια: Γαλιλαία Νεβάρτ-Βερόν
Σκηνοθεσία, χορογραφία, εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Ράπτης

Μουσικοί:
Γαλιλαία Νεβάρτ-Βερόν, φλάουτο
Φλωρεντίν Νταβίνα, κρουστά

Χορευτές:
Μαρία Πίτσιου
Λεωνίδας Αλαγιαλόγλου
Αλεξία Σαμαρά
Γιώργος Πανόπουλος
Χριστίνα Σαπουνίδου
Βάσω Μπίσκα
Ερνέστο Κούκος
Κωνσταντίνος Κώτσος
Δημήτρης Ράπτης
Μιχάλης Τερζάκης
Ελευθερία Ζαγανίδου
Ηθοποιοί:
Στράτος Ανούδης
Μερόπη Βερβέρη
Αλέξανδρος Δημητριάδης
Θωμάς Σιδέρης
Κατασκευές – Σκηνικά – Κοστούμια:
Λεωνίδας Αλαγιαλόγλου
Μίρκα Σταμένου
Αντρέας Νικολαϊδης
Μake up artist: Παυλίνα Μαυρέλη

Στην παράσταση ακούγονται ποιήματα του Μανώλη Αναγνωστάκη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού / 49α Δημήτρια

49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ :
Performance «Τα Φαντάσματα Vol. 1 Απομόνωση»
Δευτέρα 20/10/2014 | στις 20:00
Γεντί Κουλέ (Επταπύργιο)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (πληροφορίες τηλ. 2313318224).

Διαβάστε περισσότερα για τα 49α ΔΗΜΗΤΡΙΑ και την προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ